WIST JE DAT: zonnebrandcrème het beste anti-aging product is? 

Naast het feit dat veel blootstelling aan zonnestraling het risico op huidkanker vergroot, veroorzaakt het ook maar liefst 90% van de verschijnselen van huidveroudering! Zowel rimpels, huidverslapping als pigmentvlekken. Nog een reden om je huid goed te beschermen tegen de zon. Een zonnebrandcrème mag dan ook zeker niet ontbreken in je huidverzorgingsroutine. 

Let wel: mits goed geformuleerd! Een zonnebrandcrème met fototoxische stoffen kan huidveroudering namelijk juist versnellen. Fototoxische stoffen kunnen onder invloed van licht een bepaalde huidreactie teweeg brengen, die al dan niet direct zichtbaar is. Door deze reactie kunnen huidcellen worden beschadigd, waardoor bijvoorbeeld pigmentvlekken kunnen ontstaan. Voorbeelden van deze stoffen zijn: bepaalde plantenextracten (als citrus, lavendel, limoen, mint), kleurstoffen en oxybenzone (zonnefilter). 

Hulp nodig bij de keuze van je zonnebrandcrème? Neem dan gerust contact met mij op.

WIST JE DAT? Deze plekken het vaakst worden vergeten in te smeren met zonnebrandcrème:

Lippen, oren, hoofdhuid / haar scheiding, handen, voeten en de huid rond de ogen.

Tips:

 • Door het dragen van een zonnebril help je de huid rond je ogen extra te beschermen; 
 • Voor je hoofdhuid kun je bovendien een pet of een hoed dragen, dit scheelt ook meteen zonlicht op je voorhoofd. Liever niet? Je kunt een scheiding of een onbehaard hoofd ook goed beschermen met een transparante poeder SPF 30 of de Heliocare 360 Airgel SPF 50. Allebei mogelijk om op gebieden met meer haar te gebruiken, zonder dat het gaat plakken.
 • Wist je dat er ook lippenbalsems bestaan met een SPF erin? Gewoon insmeren met zonnebrandcrème kan natuurlijk ook. De huid van je lippen is namelijk erg dun en dus kwetsbaar voor het zonnetje;
 • Ga je lekker een stukje fietsen? Denk er dan vooral aan je handruggen goed in te smeren. Juist dan vangen ze namelijk veel zonnestralen op;
 • Denk je ook aan het smeren onder de bandjes en randjes? Zwemkleding en kleding verschuift door de dag heen. Smeer dan ook het liefst onder de bandjes van je bikini door en smeer tot ruim onder je kleding of zwembroek. Zo voorkom je rood verbrande randen! 

 

WIST JE DAT? Een zongebruinde huid eigenlijk een beschadigde huid is?

Doordat er in de huid schade ontstaat door UV-stralen, produceren de fabriekjes (melanosomen) in de pigmentcellen (melanocyten), pigment (melanine). Het gevormde pigment vormt als het ware een parapluutje boven de cellen. Dit is een beschermingsmechanisme om verdere schade (iets) te beperken. Schade aan het DNA is daarmee al geschied. Hiermee neemt de kans op huidkanker door een zongebruinde huid toe. De huideigen beschermingsfactor van een zongebruinde blanke huid is ongeveer (SPF) 4. Voor een donkere huid is dit circa factor 13-14. Goed beschermen met een zonnecrème blijft daarom heel belangrijk. 

Helemaal voorkomen dat we verkleuren door de zon is wel heel lastig (zie mijn vorige post). Maar het stoppen met ‘’bakken’’ in de zon is al heel goed. Een simpele en veel veiligere optie is natuurlijk een goede zelfbruiner met antioxidanten! Of een bronzer in de vorm van een poeder. Dit geeft op een makkelijke, snelle manier een veilig (niet) sun kissed huidje. 

WIST JE DAT? Een kinderhuid extra bescherming verdient? 

De huid van kinderen en baby’s is een stuk dunner en dan die van volwassenen. Zo is de huid van een baby 5x dunner dan die van een volwassene en daarom extra kwetsbaar. Bovendien zorgt overmatige blootstelling aan zonlicht – en met name verbranding – op jonge leeftijd voor een grotere kans op huidkanker op latere leeftijd. Bescherm ze daarom goed tegen de zon. Hieronder wat tips! 

Zontips:

 • Voor kinderen onder de 12 maanden: vermijd het liefst de volle zon. Laat je kindje lekker binnen of zet hem / haar onder een UV-werende parasol. 
 • Houdt kinderen tussen 11:00 en 15:00 zoveel mogelijk uit de zon. De zonkracht is dan namelijk het sterkst. Zeker van april t/m september.
 • Kies voor extra bescherming door je kind een zonnehoed en/of zonnebril te laten dragen.  
 • Wist je dat er ook UV-werende (zwem)kleding bestaat? Heeft je kindje een zeer lichte huid of is insmeren een regelrechte ramp? Wellicht dat dit kan helpen. 

Smeer Tips:

 • Smeer royaal. Het advies van KWF is bij kinderen minimaal 7 theelepels van de zonnebrandcrème per smeerbeurt te gebruiken: 1 theelepel voor gezicht en hals, 2 theelepels voor armen en schouders, 2 voor de romp en 2 voor benen en voeten.
 • Herhaal het smeren iedere 2 uur én na het zwemmen. Welke zonnebrandcrème je ook hebt, het blijft nooit de hele dag zijn werking behouden! Ook een waterbestendig product moet je opnieuw smeren. Deze blijft alleen iets beter op de huid zitten tijdens het zwemmen. 
 • Is insmeren altijd een struggle? Probeer in het insmeren van je kindje leuker te maken door er een spel of wedstrijdje van te maken. Smeer bijvoorbeeld elkaar in of wees creatief: maak stipjes met zonnebrandcrème en laat je kind de stipjes verbinden of maak een leuke figuurtjes met de crème. 
 • Smeer ze niet alleen in op het strand, maar ook voor het buiten spelen, sporten, wandelen of fietsen. Zonnestraling is tenslotte altijd aanwezig. 

Keuze van zonnebrandcrème voor kinderen:

 • Kies voor een product zonder parfum of een product waar parfum onderaan op de ingrediëntenlijst staat, dan is de hoeveelheid namelijk te verwaarlozen. Daarnaast zo min mogelijk andere toegevoegde stoffen. De kwetsbare kinderhuid is namelijk sneller geïrriteerd en laat makkelijker schadelijke stoffen door. 
 • Kies het liefst een SPF van minimaal 30 als beschermingsfactor. Hoe hoger de bescherming hoe beter! 
 • Product tip: Heliocare° 360 Pediatrics Mineral SPF50+ en/of Heliocare 360 Pediatrics Atopic Lotion Spray SPF 50. Deze producten mogen gebruikt worden vanaf een leeftijd van 3 maanden en ouder. Ze beschermen ook tegen blauwlicht en infrarode straling. Evenals tegen UVA en UVB.

 

WIST JE DAT? Je flesje zonnebrand van vorig jaar misschien niet meer werkt?

Je kent het wel, je flesje zonbescherming van vorig jaar zomer ligt nog in je kast. Er zit nog genoeg in dus ‘’zonde om weg te gooien toch?’’ Is dat eigenlijk wel zo? Kun je je zonnebrand van vorig jaar nog wel gebruiken? Alles kan natuurlijk. Maar het is wel de vraag of het je de ideale bescherming biedt nu het product lang geopend is geweest.

Tips:

 • zoek een houdbaarheidsdatum. Deze staat vaak op de verpakking of op het doosje waar het product in geleverd is. Logischerwijs heb je deze misschien niet meer. Schrijf dan bij een volgende aankoop die datum even met stift op de verpakking of bewaar ook even het doosje. Als het product over datum is kun je er niet meer van op aan gaan dat het je voldoende beschermen.
 • staat je zonproduct al langer dan 12 maanden open? Dan kan je het, net als veel andere soorten skincare producten, beter weggooien. Niet alleen de bescherming is dan afgenomen, maar ook andere stoffen verliezen hun werking en het product kan ranzig worden. 
 • bewaar je geopende product (korter dan <12 maanden geleden) op een droge, donker, dus niet vochtige plek. Liever niet in de badkamer dus. Dagje strand? Bewaar jouw product in je tas of in handdoeken. In ieder geval niet in de volle zon. De meeste producten moeten onder de 25 graden worden bewaard om goed te blijven.
 • koop tubes of pompjes/sprays. Een product in een potje is niet goed houdbaar.
 • is je product gaan stinken? Heeft het een andere kleur gekregen? Heeft het product niet meer dezelfde substantie als eerst? Dan kan je het beter niet meer gebruiken.
 • ga dus even na hoelang je jouw product dus al precies hebt en hoe je het hebt bewaard. Ziet de vloeistof er nog normaal uit? Niet over datum, goed bewaard en nog een zelfde niet stinkend substantie? Dan kun je het naar waarschijnlijkheid nog gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om dit product dan op het lichaam te smeren in plaats van op je gezichtshuid. Maak het natuurlijk wel snel op. Bij twijfel, koop dan een nieuwe.

 

WIST JE DAT? Er ‘’SPF’’ in je zonnebril kan zitten?

Ja eigenlijk kan dat! Draag daarom vaak een zonnebril. Het beschermt je ogen, want ook de ogen en de huid rondom de ogen kunnen te maken krijgen met huidveroudering (kraaienpootjes bijvoorbeeld), zonschade (o.a. pigmentproblematiek) of zelfs huidkanker. Vaak wordt de huid rondom de ogen ook vergeten in te smeren, nog een reden om die bril te dragen! 

Waar voldoet een goede zonnebril aan?

 • een montuur wat goed aansluit en wat in mijn visie als huidtherapeut een groot oppervlak aan huid bedekt
 • heeft een bril een sticker met 100% UV of UV400? Of hangt er een kaartje aan waar dit op staat? Dan beschermt het tegen UVA en UVB stralen.
 • de bril moet geen krassen hebben
 • Oh en met een bril op hoef je niet zo te knijpen met je ogen. Zo trigger je die kraaienpootjes ook een stuk minder.