Ik heb al het al vaker benoemd in de HuidUpdates (nieuwsbrieven) en op sociale media, maar nu ook in mijn blog; elke dag je huid beschermen tegen de zon is belangrijk (de beste anti-aging methode). Dit mag eigenlijk al helemaal niet meer missen als je een exfoliërend product gebruikt (exfoliant, enzympoeder of een scrub).

Waarom elke dag?
Ik raad aan je huid elke dag te beschermen (ook in de winter) omdat, schadelijke effecten van UV-stralen zich opstapelen. Dat kleine stukje fietsen, eventjes buiten een kopje koffie doen of auto rijden (UV-A komt door glas). Je hoeft dus niet persé een hele dag in de zon te zijn om schade aan de huid op te lopen. Je hoeft zelfs niet te verbranden om zonneschade te ondervinden. En ja, UV stralen komen ook door de wolken heen.

Factor en frequentie van smeren
Afhankelijk van je huid volstaat een SPF 30 of 50. Ze verschillen in bescherming maar 2%. Op zonnige dagen smeer je je om de twee uur royaal in. Dit hoeft natuurlijk niet als je op kantoor zit. Als ik een hele dag in de praktijk ben, breng ik zelf alleen in de ochtend een dagcrème met SPF aan. SPF wordt namelijk afgebroken door zonlicht. Ben je niet in de zon; breekt de SPF veel minder snel af en zal het langer werkzaam zijn.

(Dag)crème met SPF of een zonnebrand over je (nacht)crème?

Ik noem het een nachtcrème omdat de doeltreffende crème die voor het slapen gaan wordt aangebracht volgens de ”regels” geen SPF bevat. Is ook niet nodig natuurlijk 😉

In principe maakt het niet uit (ervan uitgaande dat beide producten van goede kwaliteit zijn en passen bij je huidtype). Het verschil zit hem in het feit dat je één of twee lagen créme moet smeren in de ochtend. Wel geldt voor beide methodes, dat je voldoende product moet gebruiken. Op deze manier behaal je de factor van de verpakking.
Dit komt neer op één theelepel voor je gezicht, hals en oren (ja, die worden vaak vergeten).

Zitten er hoog geconcentreerde ingrediënten in je nachtcrème zoals bepaalde zuren of retinol? Dan kan het zo zijn dat dit beter past in je avondroutine (zonder zon blootstelling), waardoor een dagcréme met SPF meer geschikt is dan je nachtcrème + een laag zonnebrand eroverheen.

Wil je meer advies? Ik help je graag opweg naar jouw HuidOp1! Mail naar info@huidop1.nl of whatsapp/bel naar 06 – 135 135 82.