REINIGEN

STAP 2

Het reinigen van de huid is de eerste stap naar huid verbetering. Heb je je make-up verwijderd? Of draag je geen make-up? Dan is het tijd om echt je huid zelf te gaan reinigen.

WAT IS EEN CLEANSER?

Een cleanser, face wash of gezichtsreiniger wordt gebruikt om de huid schoon te maken. Lees niet; om make-up te verwijderen. Daarvoor gebruik je doorgaans een ander product. Uitzonderingen daar gelaten. De cleanser gebruik je dus om na het eventueel verwijderen van make-up goed de huid schoon te kunnen maken. 

GEBRUIK

Hoe gebruik je de meeste cleansers?

Van de cleanser neem je ongeveer een kleine euromunt aan product op je hand. Ja dat is best wel veel product! Je andere hand maak je nat en je wrijft voorzichtig (30-60 sec) je gezicht en hals hiermee in. Daarna spoel je met water je gezicht goed schoon, of haal je de reiniger weg met natte sponsjes zoals op deze afbeelding. Wrijf hiermee niet te hard. Heb je een hele gevoelige huid of actieve acne? Dan kan je beter een zachte doek gebruiken, zoals deze of herbruikbare wattenschijfje van badstof. Tip: de action heeft ze ook! Dep je huid na het gebruik van de sponsjes of de zachte doek droog met een schone handdoek.

AVOND REINIGING

Ochtend en avond reiniging kunnen verschillen.

De avond reiniging is het belangrijkste. Als de huid niet goed wordt schoon gemaakt nadat er vuil op is gekomen gedurende de dag, verouderd de huid sneller en ontstaan er ook sneller pigmentvlekken. Daarnaast worden actieve stoffen, bijvoorbeeld uit crèmes en/of serums minder goed opgenomen als je je huid niet reinigt. Daardoor werken deze producten minder goed op je huid.

OCHTEND REINIGING

Gedurende de nacht maakt de huid ook een aantal afvalstoffen aan. Daarnaast zweten we wat en slapen we vaak meerdere nachten op eenzelfde kussensloop. Bij de ene persoon is dit meer nodig dan bij de andere. Bij een vettere huid of als je merkt dat er nog wat restanten skincare op je huid zitten, kun je je huid als eerste stap in de ochtend nog even een reiniging geven. Doe dit met een milde cleanser.

Is je huid gevoelig en/of snel droog? Dan volstaat het soms om alleen de huid even af e nemen met een zachte natte doek/washand. Of gebruik een (wasbaar) wattenschijfje met een beetje micellair water. En fris hier je huid nog even mee op. Dan moet het natuurlijk wel een goed geformuleerde zijn, waar stoffen inzitten die de huid ook helpen en niet te zwaar ”strippen” van eigen huidvetten, lipiden. Denk eens aan deze.

OPBOUWEN GEBRUIK

Heb je ook een exfoliant, oftewel een zuurtje (PHA, AHA, BHA bijvoorbeeld) in je reiniger zitten? En ben je nog niet gewend aan dit soort exfolierende ingrediënten? Bouw het gebruik dan even op. Dit kan overigens überhaupt fijn zijn.

Vermijd met de cleanser in eerste instantie je ogen. De huid kan rondom de ogen gevoeliger zijn voor het zuurtje. Echter verschilt dit per persoon en kan het zijn dat jouw oog huid dit wel kan hebben. Bouw het gebruik van de reiniger op. Start de eerste week bijvoorbeeld even om de dag, alleen in de avond. Is de huid niet droog of rood? Dan kan je de reiniger langzaam opbouwen naar maximaal twee keer per dag. Je kan reinigers ook afwisselen: in de avond een sterkere (bijvoorbeeld met zuurtje) en in de ochtend een mildere. Of bijvoorbeeld 1 x per week een sterkere reiniger gebruiken. Kijk en luister altijd naar je huid om te zien wat het beste werkt voor jouw.

GEZICHTSPONSJES

Met deze speciale gezichtsreiniging sponsjes kun je gemakkelijk en doeltreffend de reiniging/facewash van het gezicht afhalen, zonder dat alles nat wordt. Maak ze goed nat, knijp ze uit en haal zachtjes over het gelaat. Klik hier voor meer uitleg.